fredag 10. desember 2010

Polarbrød - hvorfor ikke lage dem selv?



I Norge har Polarbrød blitt mer og mer populære de siste årene. Følelsen av et mykt og fersk butikkkjøpt brød i ganen, har gjort mange av oss til tider avhengige. Historien bak Polarbrødet går tilbake til 50' tallet, da svenske Greta Nilsson fant opp verdens første dypfryste smørbrød Polarkaka. I Sverige drev Greta og mannen, som 3. generasjon, et bakeri. Etterspørselen var vanskelig å bedømme og svinn noe som selvsagt måtte unngåes. Greta fant da på å bruke naturens egen konserveringsmiddel, dypfrysing. Etter endt baketid ble brødene straks ned-fryste hvilket resulterte i et alltid fersk brød ved hånden.

I dag får vi kjøpt Polarbrød i de fleste dagligvare butikker og sortimentet inkluderer også de mer grove typer. For en stund siden falt jeg over en oppskrift på polarbrød hos nettbakeren.no. Så all ære dertil! 
Kan anbefale siden, mange gode oppskrifter å finne der :-)

Disse er blitt svært populære her hos oss, spesielt hos barna. Og ja, de er like gode når de har vært en tur i fryseren :-) 

Porsjonen gir omkring 32 stk.

1050 gr. hvetemel
100 gr. sukker
10 gr. salt

250 gr. vann
250 gr. melk
50 gr. gjer

100 gr. olje
1 egg

Vann og melk lunes. Gjer tilsettes.
Olje og egg blandes i.
Mel, sukker og salt blandes og tilsettes.
Eltes godt.
Hever 40 min.
Deles og formes til boller som rulles flate. 
Prikk huller med en stekegaffel, pinne e.lign.
Bakes ved 230 grader i ca. 8 min.


Smaker fortreffelig med stort sett all slags pålegg! 
Prøv den til den danske julefrokosten :-)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar